Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska – każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest…Kuchnia francuska – każdy szef kuchni powinien coś o niej wiedzieć. Bo to podstawa, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu innych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym testem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest sporo „leniwych” dań, które „robią się same”. Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża ilość potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza na świecie – z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty – te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego – stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. blog kulinarny
burgery z indyka – to całkiem niezłe
blog kulinarny – też dobry
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: przepis na burgery z indyka – moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Podobny temat również burgery z indyka przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>